Ota Luňák

Zapni se, vylaď se, vymez se…

21. 05. 2009 10:19:00
„Netřeba se bát ničeho kromě strachu samotného" (Záblesky paměti, Timothy Leary)

Turn On (Zapnout se) znamená obrátit se do vlastního nitra a aktivovat svůj nervový a genetický potenciál. Člověk tak získá citlivost vůči mnoha různým úrovním vědomí a také vůči specifickým spouštěcím mechanismům, které tyto úrovně aktivizují. Je mnoho způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout, protože každá lidská bytost je jedinečná.

Tune In (Vyladit se) Leary používal ve významu jednat v harmonii, souznít se světem kolem sebe - to znamená externalizovat, materializovat a vyjadřovat své nové vnitřní perspektivy.

Drop out (Vymezit se) naznačuje aktivní, selektivní a nenásilný proces vyvažování se z nedobrovolných a neuvědomovaných svazků a závazků. Má znamenat spolehnutí se na sebe, objev vlastní osobitosti a jedinečnosti, a také vydání se mobilitě, možnosti volby, změně.

Proces Turn On-Tune In-Drop Out musí být neustále udržován v pohybu, pokud si člověk přeje žít životem osobnostního růstu. Může být interpretováno nesprávně, jako by to znamenalo spíše „zatuhnout a vyhýbat se konstruktivní aktivitě".

Krátkodobá popularita této Learyho fráze přinesla i některé zajímavé vedlejší účinky. Tak například výrobce nealkoholického nápoje Squirt razil dosti drzý slogan, který spotřebitele vyzýval, aby se „zapnul na aroma, naladil na jiskru Squirtu a opustil vyjeté koleje návyku na Coca-colu". A reverend Billy Graham ohlásil, že tématem jeho křížového tažení do Evropy bude „obrat ke Kristu, naladění na Bibli a opuštění cesty hříchu". Je to dokladem, jak stačí „pravdu“ pootočit o malý úhel, a význam a působení je naprosto opačný... místo svobody - pokračování mentálního i tělesného otroctví... Volba je však jen a jen na každém z nás.

(Zdroj „Záblesky paměti“/“Flashbacks“, Timothy Leary, 1990)

 

Autor: Ota Luňák | karma: 11.51 | přečteno: 1304 ×
Poslední články autora