Cvičení pro naladění vědomí k mentálnímu vidění

„Jsem duchovní bytost. Protože jsem duchovní bytostí, mohu vnímat za hranice prostoru a času. Mé vědomí je neotřesitelné vnějšími vlivy. Mé vědomí je schopné se přenést do libovolného místa v minulosti, přítomnosti a budoucnosti kdekoliv v existujícím prostoru. Je to má přirozená vlastnost. Jako člověk jsem proto schopen vnímat vše vnímatelné a porozumět tomu. Všude a za všech okolností hledám poučení, a proto se neustále vyvíjím. Abych rozšířil svůj růst a dopomohl k růstu i ostatním, upírám svoji pozornost k určenému okamžiku existence.

Cvičení:
1. Pohodlně se usadíme a zavřeme oči na dobu 30 vteřin. Pak se energeticky očistíme. Muži levým prsteníčkem uzavřou levou nosní dírku, a prudce vydechnou nosní dírkou pravou; s představou, že se tímto výdechem zbavují veškerých nečistot z celého svého těla. Poté pravým prsteníčkem uzavřou pravou nosní dírku, a pomalu se levou nosní dírkou nadechují do celého těla; s představou, že tímto nádechem naplňují celé své tělo jemným světlem (představovat, cítit různé barvy, jemnost…, přidat Lásku, blaženost…). Ženy (nosní) dírky obrátí – vydechují levou, nadechují pravou.

2. Následuje masáž trvající 1 minutu, kterou provádíme se zavřenýma očima. Masáž provedeme tak, že nejprve zahřejeme ruce třením o sebe. Pak jemně přitlačíme ruce na obličej. Masážní pohyby směřují při nádechu na vrcholek hlavy a při výdechu zpět ke krku (veškeré masážní pohyby se ukončují směrem k srdci). Muži pokračují masáží pravé ruky rukou levou. Obejmeme zápěstí druhou rukou jako náramkem, dlaň je umístěna na hřbetu ruky. Nejprve pevně sevřeme paži a sevření podržíme asi 1 vteřinu. Pak ruku posuneme výše a sevření opakujeme. Postupnými stisky masírujeme paži od zápěstí k ramenu. Následně paži nepřerušovaným plynulým pohybem třeme od zápěstí až k ramenu. Ruka se směrem nahoru pohybuje po hřbetní straně paže, směrem dolů po palcové hraně paže. Ženy provádějí ty samé pohyby, ale pravou ruku používají k masáži ruky levé. Pokračujeme masáží druhé ruky. Následuje masáž nohou, kdy muži začínají od kotníku pravé nohy masáží lýtka a stehna až k tříslu. Nohu masírujeme oběma rukama, palce jsou na přední straně nohy. Nestačí-li nám prsty rukou na obejmutí stehna, necháváme zásadně mezeru na přední straně. Nejprve pevně sevřeme končetinu a sevření podržíme asi jednu vteřinu. Pak ruku posuneme výše a sevření opakujeme. Postupnými stisky masírujeme končetinu po celé její délce až k tříslu. Následně končetinu nepřerušovaným plynulým pohybem třeme od kotníku až k tříslu. Následuje druhá noha.

3. Pohodlně se usadíme a provedeme rychlé dechové cvičení pránájáma (oči jsou zavřené) po dobu 10 vteřin. Rychlá pránájáma se vyznačuje jemnými krátkými rychlými nádechy a výdechy, kdy střídavě uzavíráme jednu nosní dírku po cyklu nádech/výdech. Muži k uzavírání nosních dírek použijí pravou ruku – palec a prostředníček, ženy ruku levou.

4. Následuje pomalá pránájáma po dobu 10 minut (oči jsou zavřené). Nádech má trvat dvojnásobek času výdechu. Po nádechu zadržíme dech na 1 vteřinu (lze zakrýt obě nosní dírky).

5. Pohodlně se usadíme a zavřeme oči na dobu 5 minut.

Otevřeme oči a okamžitě zahájíme proces MEV. Pokročilí adepti MEV zkrátí relaxaci v bodu 5. na dvě minuty. Pak naslouchají kazetě s autosugestivními příkazy (viz dole, případně rozšířené) po dobu 10 minut. Pak opakují bod 5. po dobu dvou minut.

Podmínky pro MEV:
Prostředí: klidná, tmavá místnost, prosta hluků, pachů a přemíry světla. Pohodlné sezení s psacími potřebami a protokoly.

Operatér: ideální je dvojice; zřec a navaděč. Měli by se vyvarovat použití léků, drog, parfémů, přemíry jídla.

Autosugesce:
„Jsem duchovní bytost. Protože jsem duchovní bytostí, mohu vnímat za hranice prostoru a času. Mé vědomí je neotřesitelné vnějšími vlivy. Mé vědomí je schopné se přenést do libovolného místa v minulosti, přítomnosti a budoucnosti kdekoliv v existujícím prostoru. Je to má přirozená vlastnost. Jako člověk jsem proto schopen vnímat vše vnímatelné a porozumět tomu. Všude a za všech okolností hledám poučení, a proto se neustále vyvíjím. Abych rozšířil svůj růst a dopomohl k růstu i ostatním, upírám svoji pozornost k určenému okamžiku existence. Koncentruji se pouze na určený okamžik existence a nevnímám informace, které se k určenému okamžiku existence nevztahují. Důkladně tento okamžik pozoruji, studuji vše co je v něm obsaženo a vše důkladně zaznamenávám ve své paměti.

Mantra: „Zůstaň v obraze, koncentruj se na subjekt" („stay in structure")

Kompletní manuál v angličtině
Další informace

Autor: Ota Luňák | čtvrtek 5.7.2007 9:51 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Ota Luňák

Jak změnit svůj osud

24.2.2018 v 14:51 | Karma: 12,83

Ota Luňák

Psycholytická psychoterapie

7.1.2018 v 14:21 | Karma: 9,79

Ota Luňák

Vyhoďme se z kola ven

29.12.2017 v 13:06 | Karma: 9,48

Ota Luňák

Tajný náčelník

18.10.2017 v 13:53 | Karma: 10,69

Ota Luňák

Jedna vizitka zvládne vše?

21.7.2015 v 0:00 | Karma: 10,52